
Mikrovlnné trouby se v posledních letech staly zcela běžnou výbavou domácností. Stejně jako jiné tepelné spotřebiče, také mikrovlnky představují jistá požární rizika.
Ohřev způsobují mikrovlny, které prochází izolanty, uvnitř nichž rozkmitávají molekuly vody, tuku a cukru, které se následně kmitáním zahřívají. Od vodivých materiálů se mikrovlny odráží, přičemž dochází jiskření a tedy i ke zvýšení rizika požáru. Proto se nesmí do mikrovlnek dávat nádobí s kovovými součástmi a to ani nádobí s kovovým dekorem např. hrnečky se zlacenou proužkou apod. Do mikrovlnek nesmí přijít ani kovové fólie, kovové spony sáčků ba ani recyklovaný papír, pokud není speciálně určen pro mikrovlnné trouby. Může totiž obsahovat kovové částečky, které mohou troubě jiskřit a způsobit vzplanutí obalu. Při tepelném zpracování některých „hořlavějších materiálů“, například kukuřice a obilných sáčků, je nezbytné přesně dodržet nastavení výkonu a doby zahřívání. Delší doba zahřívání totiž může vést k přehřátí, zapálení a hoření. Riziko u těchto potravin navíc zvyšuje olej, který v některých sáčcích bývá. Nebezpečné je také v mikrovlnkách ohřívat potraviny v plynotěsně uzavřených nádobách. Pára vzniklá při ohřívání může natolik zvětšit obsah, že nádoba zvýšený tlak nevydrží a exploduje. Z pochopitelných důvodů se v mikrovlnkách také nesmí ohřívat hořlavé kapaliny. Také se zde nesmí sušit ani sterilizovat součásti oděvů nebo jiné textilní výrobky, které by se mohly snadno přehřát a vznítit. Je třeba také dávat pozor na již ohřáté potraviny. V některých případech může být kapalina přehřátá nad bod varu a při mechanickém pohybu může dojít k vyprsknutí obsahu, proto je třeba vyjímat je s opatrností. A ještě musím připomenout, že k požáru může přispět mastnota přichycená na stěnách trouby, proto nezapomínejte na pravidelné čištění.
Pokud přesto v mikrovlnné troubě k požáru dojde, je nutné ji ihned odpojit od elektrického zdroje, neotvírat dvířka a vyčkat, až požár zhasne v důsledku vyčerpání kyslíku uvnitř.
Oldřich Přibyl