
Teplíčko je v bytě jistě příjemné, ale s jeho výrobou se pojí i určitá rizika. Vyšší teplota topného spotřebiče může způsobit požár a spaliny hoření, které jsou jedovaté, mohou způsobit otravu.
Nebezpečí, které sebou nese zvýšená teplota topidel si většina z nás uvědomuje. Je nám jasné, že poblíž topeniště nesmí být žádné hořlavé předměty. Názory na bezpečnou vzdálenost se však značně liší. Každý výrobce spotřebiče je povinen jasně určit bezpečnou vzdálenost a uvést ji v návodu. Pokud nemáte již návody k dispozici, řiďte se alespoň zásadou, že běžné hořlavé konstrukce se nesmí oteplit na více jak 50 stupňů. Pokud je měření obtížné, kontrolujte oteplení hořlavých předmětů alespoň rukou. Pokud ji kvůli vysoké teplotě na hořlavém předmětu neudržíte, tak se musí zdroj tepla a hořlavý materiál navzájem oddálit, nebo hořlavé konstrukce odclonit nehořlavou tepelně izolující podložkou. Pokud jsou kamna na podlaze z hořlavého materiálu, musí pod nimi být nehořlavá podložka, která znemožní vznícení podlahy, např. od žhavých uhlíků vypadlým z kamen. Ochranná podložka by u všech spotřebičů na pevná paliva měla přesahovat půdorys spotřebiče nejméně o 30 cm. Některé typy spotřebičů však mají předepsanou podložku větší, např. u krbu by izolační podložka měla přesahovat půdorys krbu vpředu o 80 a na boku o 40 centimetrů.
Co se týče rizika otravy zplodinami hoření, nejkritičtějším místem je jednoznačně kouřovod a komín. Předtím, než začneme topit v nově postaveném krbu nebo nově instalovaných kamnech či kotli, vždy musíme mít provedenu revizi komína s kladným výsledkem. Pro správný tah, tedy odvod nebezpečných spalin, je nutné zajistit pravidelné čištění a kontroly stavu komínů. Komíny menších kotlů na tuhá paliva by se měly čistit alespoň čtyřikrát ročně, komíny na plynná paliva alespoň dvakrát ročně. Nejvíce otrav v domácnosti způsobují plynové kotle a karmy. Nepodceňujte jejich kontrolu a alespoň jednou ročně je nechte zkontrolovat odborníkem.
Podceňování bezpečnostních pravidel a kontrol tepelných spotřebičů a komínů zaplatí životem každý rok několik lidí, proč by jste měli být čárkou ve statistice i vy?
O. Přibyl